Należy pamiętać, że odpowiednie odżywianie to nie tylko podstawa dobrego zdrowia, ale przede wszystkim zdrowego trybu życia – stylu życia, w którym dominują świeże warzywa i zdrowa dieta. Wykazano, że zbyt duża zawartość węglowodanów zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci wśród osób ze stanem przedcukrzycowym.
Jakie warzywa są zdrowe i wartościowe w naszej diecie?
Trudno od razu mówić o zbyt dużej zawartości węglowodanów. Warto dokonać wstępnej kalkulacji, jeśli w ogóle nie mamy ochoty rozmawiać o warzywach. Polecam poznać kilka ich rodzajów.
Warzywa niezbyt bogate w węglowodany, należą do nich:
Ziemniaki – są bogate w węglowodany i są jednymi z wiodących warzyw w diecie. Jednak dieta ta nie powoduje rozwoju cukrzycy i wiąże się ze zwiększonym tempem metabolizmu.
Orzechy – w tej grupie błonnik pochodzi wyłącznie ze zdrowych źródeł (np. olej arganowy).
Pietruszka- mają niską zawartość węglowodanów i łatwo przyswajalnego błonnika. Niestety powodują rozwój otyłości.
Pietruszka – bogata w błonnik i wodę, może być świetnym dodatkiem do warzyw i ma wiele korzyści zdrowotnych (w tym właściwości przeciwzapalne).
Czosnek – to jeden z najlepszych suplementów diety pozwalający walczyć z negatywnymi objawami cukrzycy. Czosnek może również obniżać poziom cholesterolu, obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać ryzyko raka. Należy jednak dbać o czystość diety – tylko z suszonych ziół, ponieważ wiele warzyw i owoców zawiera pestycydy, substancje przeciwdrobnoustrojowe i inne szkodliwe składniki.
Warzywa o wysokim indeksie glikemicznym
Wszystkie te warzywa są bogate w indeks glikemiczny, który przekłada się na podwyższony poziom glukozy we krwi.
Jakich warzyw nie należy wykluczać z diety?
W tym przypadku należy wspomnieć o wykluczeniu niektórych warzyw (np. szpinaku, jarmużu, kapusty, musztardy). Warzywa te są niskokaloryczne i nie przyczyniają się do przybierania na wadze. Ale nie można ich całkowicie wykluczyć – lepiej ograniczyć ich spożycie niż całkowicie je wyeliminować.
Które warzywo nie powinno być wykluczone?
W takim przypadku warto dokładnie zbadać zawartość pożywienia i ilość spożytych kalorii. Dieta powinna składać się głównie z warzyw, głównie tych, które można wyrzucić (czyli te już zasuszone). Można oczywiście mówić także o produktach bogatych w czosnek lub pełnych mięty. Te, których nie możemy wykluczyć, w końcu zapewniają nam zdrową dietę.